the-return

Η επιστροφη του μπιντε

Η επιστροφή του μπιντέ στο μοντέρνο μπάνιο

 

Είναι αναμφισβήτητη αλήθεια πως η τεχνολογία έχει καλυτερεύσει τις συνθήκες διαβίωσης, αγγίζοντας κάθε πλευρά τις καθημερινής μας ζωής μέσα στο σπίτι. Νέα υλικά και τεχνολογίες μας κρατάνε ζεστούς το χειμώνα, ψυχουν τα σπίτια μας το καλοκαίρι και προσφέρουν καθαρό τρεχούμενο νερό σε οποία θερμοκρασία θελουμε.

 

Αυτές οι προσθέσεις στο μοντέρνο σπίτι έχουν γίνει με αργά, σταθερά και ανεπιστρεπτί βήματα. Το πλυντήριο αντικατέστησε το καζάνι με το βραστό νερό, το ηλεκτρικό σίδερο αντικαταστησε αυτό του κάρβουνου και ο σύγχρονος νιπτήρας αντικατέστησε τη λεκάνη με το νερό. Τα πλεονεκτήματα ως πριν την καθημερινή μας υγιεινή και η ευκολία που αποφεραν αυτές οι νεότερες προσθέσεις ήταν τέτοια, που σε καμμία απο αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε γυρίσει σε προηγούμενες συνήθειες. Και όμως υπάρχει ενα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας υγιεινής που έκανε ενα μεγάλο βήμα προς τα πίσω χωρίς να το αντιληφθούμε.

 

Πρόκειται για τον τροπο που πλενομαστε μετά την χρήση της τουαλέτας. Ο μπιντες (η πλύση του επίμαχου σημείου με νερό) είναι μια λύση που μπορεί να βρούμε τις ρίζες της πριν απο εκατοντάδες χρόνια, ανα τον κόσμο. 


Συσκευές σαν και αυτή χρησημοποιουσαν οι πλούσιοι στην Αγγλια απο τον δέκατο ένατο αιώνα. Η λεκάνη γεμιζοταν με νερό και ο χρήστης βουτούσε τα οπίσθια του μέσα σε αυτή.


Απο τα μέσα του εικοστού αιώνα, σε όλη την Ευρώπη, τα περισσότερα σπίτια της αστικής τάξης εξοπλίζονται με τον μοντέρνο μπιντε. Στην αρχή ο πίδακας του νερού είναι οριζόντιος αλλά αυτό γρήγορα αλλάζει σε κάθετο πίδακα πετυχαίνοντας καλύτερο καθαρισμό.


Προς το τέλος του εικοστού αιώνα, η γεωμετρική αύξηση του πλυθησμου, ανα τον κόσμο, οδηγεί τις τιμές ακινήτων υψηλότερα. Ο κόσμος μετακομίζει απο 'αγροτικά' σπίτια σε διαμερίσματα αστικών κέντρων, το μέγεθος τον όποιον γίνετε συνεχώς μικρότερο. Θύμα της έλλειψης χώρου πέφτει ο μπιντες που αντικαθίσταται, με μεγάλη βοήθεια απο τα μέσα μαζικης ενημέρωσης, απο το χαρτί "υγείας". Εγκατεστημένοι μπιντεδες βρίσκουν άλλες χρήσεις...


      


Οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει μπιντε ξέρουν πως η λέξη "υγεία" στον τίτλο  "χαρτί υγείας" είναι οξύμωρο. Χρησιμοποιούμε νερό για να πλύνουμε τα χέρια, τα μαλλιά και το πρόσωπο αλλά μόνο χαρτί στον καθαρισμό μας μετά την χρήση τουαλέτας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γιατρός η μικροβιολόγος για να καταλάβει τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της συνήθειας στην υγεία μας. Επίσης ο κάθε κάδος τουαλέτας μετατρέπεται σε πηγή μολύνσεων μετά απο λίγες χρήσεις.

 

Μια νέα συσκευή υπόσχεται να αλλάξει για πάντα την υγιεινή μας μετά την χρήση της τουαλέτας. Η ομόδα απο το PopoVrisaki σχεδίασε μια έξυπνη συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στα περισσότερα Ελληνικά μπάνια σε λιγότερο απο 5 λεπτά χωρίς καμία γνώση υδραυλικών. Αντικαθιστά τον μπιντέ με το μεγάλο πλεονέκτημα οτι δεν πιάνει χώρο στο μπάνιο μας.

 

Η χρήση του είναι πολύ εύκολη, ανοίγοντας τον διακόπτη τρεχούμενο νερό είναι διαθέσιμο στο βρυσακι. Πατώντας το κουμπί επάνω στο τηλέφωνο, νερό με πίεση καθαρίζει την επίμαχη περιοχή. Μετα την χρήση μπορούμε να σκουπίσουμε το νερό με λίγο χαρτί υγείας και κλείνουμε τον διακόπτη απο το βρυσακι.