Σε ποιον δεν αρέσει η μυρωδιά της καθαριότητας και της φρεσκάδας στο σπίτι; Αληθεύει το λαϊκό ρητό «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», αφού αυτή μπορείς να την αισθανθείς ακόμα και με τις ωραίες μυρωδιές των καθαριστικών, των λουλουδιών και των φαγητών. 


Ωστόσο, πολλές φορές, το ιδανικό αυτό περιβάλλον το χαλούν προβλήματα άσχημων οσμών που κατά κύριο λόγο προέρχονται από το μπάνιο και τη κουζίνα. Οι νεροχύτες και τα σιφόνια βουλώνουν με αποτέλεσμα να διαχέουν άσχημες μυρωδιές στο χώρο. Σκεφτείτε πόσα προϊόντα κατεβαίνουν στα σιφόνια μας: υπολείμματα φαγητού, διάφορα υγρά, τρίχες, μπογιές, λίπη. 
Όταν, λοιπόν, το νερό κατεβαίνει με δυσκολία από τα σιφόνια, τότε καταλαβαίνουμε ότι ήρθε η ώρα να προλάβουμε τις άσχημες μυρωδιές. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε ονομάζεται απόφραξη, καθώς θα διαλύσετε τα απόβλητα που έχουν φράξει τις σωληνώσεις και το νερό θα ρέει ευκολότερα εξαφανίζοντας τις δυσάρεστες μυρωδιές.


Οι 6 τρόποι που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τη σωστή απόφραξη είναι:


1. Αποφρακτικό υγρό

 

Απαλλαγείτε απο τις μυρωδιές χρησιμοποιώντας αποφρακτικό υγρό

 

Θα χρειαστείτε: Αποφρακτικό υγρό και ζεστό νερό
Διάρκεια: 50 λεπτά

Η πρώτη σκέψη που θα κάνετε είναι να πάτε στο super market και να διαλέξετε ένα αποφρακτικό υγρό που θα κάνει μόνο του τη δουλειά. Είναι εύκολη διαδικασία και πάντα πετυχημένη λύση. Καλό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία, αφού συνήθως ζητά αρκετό ζεστό νερό ως προαπαιτούμενο. Αφού ρίξετε το υγρό, το αφήνετε να δράσει για 15-20 λεπτά και ξαναρίχνετε ζεστό νερό. Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβετε μία ακόμα φορά. Σχεδόν πάντα αυτό αρκεί και η απόφραξη είναι επιτυχής.


2. Μαγειρική σόδα

 

Η μαγειρική σόδα διώχνει όλες τις ασχημες μυρωδιές απο την αποχέτευση

 

Θα χρειαστείτε: 3-4 κ.σ. μαγειρικής σόδας, 1/2 κούπα ξύδι (προαιρετικά), ζεστό νερό
Διάρκεια: 30 λεπτά


Τα γιατροσόφια και οι μάσκες περιποίησης του δέρματος με τη μαγειρική σόδα είναι γνωστά, αλλά αυτό το πολυεργαλείο είναι χρήσιμο και για το σπίτι, καθώς και την απόφραξη των σωληνώσεων. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στον καθαρισμό των μαρμάρων, γιατί είναι δραστική και ήπια. Όσον αφορά στις σωληνώσεις, 3-4 κουταλιές μαγειρικής σόδας στο σιφόνι είναι αρκετές για να διώξουν τη μυρωδιά. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σε όλες τις σωληνώσεις του σπιτιού σας. Για κάτι ακόμα πιο δραστικό, μπορείτε να προσθέσετε μισή κούπα ξύδι και να το αφήσετε για 15-20 λεπτά να δράσει. Ρίχνετε άφθονο ζεστό νερό και έτσι εύκολα καθαρίσατε τις  σωληνώσεις.


3. Κατακάθι από καφέ

 

Δεν θα το πιστεύεις άλλα τα κατακάθια του καφέ βοηθούν στην καταπολέμηση των μυρωδιών

 

Θα χρειαστείς: 1 ή περισσότερα φλιτζάνια καταναλωμένου καφέ
Διάρκεια: 25 λεπτά


Σίγουρα θα έχετε σπίτι σας λίγο ελληνικό καφέ. Εκεί που τελειώνετε το καφέ σας, λοιπόν, δοκιμάστε να ρίξετε το κατακάθι του καφέ, που έχει διαβρωτικές ιδιότητες και αφήστε το για 20 λεπτά. Αυτό θα φτάσει χαμηλά στις σωληνώσεις και μετά, με το ζεστό νερό που θα ρίξετε, θα απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα. Μάλιστα, θα βοηθήσει εάν είστε μια παρέα που πίνετε ελληνικό καφέ και ρίξετε όλα τα κατακάθια συνολικά. Προσοχή όμως! Μην ξεχαστείτε, διότι οι διαβρωτικές λειτουργίες του καφέ πιθανόν να χαλάσουν και τις σωληνώσεις. 


4. Ξύδι

 

Το ξίδι είναι το πιο αποτελεσματικό καθαριστικό και διώχνει τις οσμές

 

Θα χρειαστείς: Μισή ή μία κούπα ξύδι, 3-4 κουταλιές μαγειρικής σόδας (προαιρετικά)
Διάρκεια: 8 ώρες ή 35 λεπτά

Προαναφέρθηκε και πριν σε συνδυασμό με τη μαγειρική σόδα και πράγματι το ξύδι είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό καθαριστικό. Απολυμαίνει, διαλύει τα λίπη και εξαφανίζει δυσάρεστες μυρωδιές. Η διαδικασία με το ξύδι είναι εξίσου απλή: Πριν τον βραδινό σας ύπνο, ρίχνετε στο σιφόνι μία κούπα ξύδι. Το αφήνετε να δράσει για όλο το βράδυ, χωρίς νερό. Όταν ξυπνήσετε, θα ρίξετε νερό στο σιφόνι, το οποίο θα καθαριστεί εντελώς.


Για πιο άμεση δράση χωρίς την αναμονή του οχτάωρου ύπνου, δοκιμάστε τη συνταγή με τη μαγειρική σόδα. Δηλαδή, φτιάξτε ένα μείγμα μισής κούπας ξύδι και 3-4 κουταλιών σούπας μαγειρική σόδα και αφού το ρίξετε στο σιφόνι, περιμένετε για 20-30 λεπτά. Τέλος, ρίχνετε και άφθονο ζεστό νερό και έχετε κάνει μια καλή απόφραξη.


5. Λεμόνι

 

Διώξε μακριά τις κακές μυρωδιές απο την αποχέτευση και το σιφόνι

 

Θα χρειαστείς: 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, χυμό από ένα λεμόνι
Διάρκεια: 8 ώρες

Αντίστοιχο του ξυδιού, το λεμόνι καθαρίζει σε βάθος. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα καθαριστικά έχουν άρωμα λεμονιού. Το λεμόνι δίνει δυνατή γεύση στο φαγητό και παράλληλα εξαφανίζει τις άσχημες μυρωδιές. Η συνταγή που θα ακολουθήσετε εδώ είναι να στύψετε ένα ολόκληρο λεμόνι και να το αναμείξετε με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Το αφήνετε να δράσει στις σωληνώσεις ολόκληρο το βράδυ και το πρωί ρίχνετε ξανά αρκετό ζεστό νερό. Παρόλο που δρα αποτελεσματικά ο σκέτος χυμός λεμονιού, δε συνίσταται, καθώς διαβρώνει τους σωλήνες. 

 

6. Επαγγελματίας

 

Οταν βαζω πλυντηριο μυριζει η αποχετευση; Κάλεσε τον ειδικό

 

Φυσικά, μπορείτε να προσλάβετε και κάποιον έμπειρο υδραυλικό, εάν το πρόβλημα της δυσάρεστης μυρωδιάς από την αποχέτευση επιμένει. Το σίγουρο είναι πως ο επαγγελματικός καθαρισμός της αποχέτευσης θα σας λύσει άμεσα το πρόβλημα. Το κόστος είναι συνήθως μικρό και το αποτέλεσμα μεγάλο, ενώ αυτή η εργασία συνήθως ζητείται σπάνια.

 

Πρόληψη


Είναι σημαντικό να διατηρούνται καθαροί οι χώροι με σωληνώσεις, ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες μυρωδιές της αποχέτευσης. Γι’ αυτό το λόγο, καλό είναι η καθαριότητα των σιφονιών να είναι τακτική και η απόφραξη να γίνεται σχεδόν κάθε τρεις μήνες.


1. Γενική καθαριότητα

 

Υπάρχει δυσοσμία στην αποχέτευση μπάνιου, μάθε πως να απαλλαγείς

 

Κάτω από το κάλυμμα των σιφονιών συγκεντρώνονται τρίχες, βρωμιές και υπολείμματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξύδι και νερό και να το περάσετε με ένα πανί πάνω από τα σιφόνια. Επίσης, με μία ίσια κρεμάστρα μπορείτε να μπείτε μέσα στα σιφόνια και να σπρώξετε προς τα μέσα ή να βγάλετε έξω ό,τι μπορεί να βουλώνει τους σωλήνες σας. Η κρεμάστρα λειτουργεί ως το αντίστοιχο plunger του εξωτερικού.


2. Μείγμα μαγειρικής σόδας, χυμού λεμονιού και ξυδιού

 

Ξεμπερδεψτε από την εντονη μυρωδια αποχετευσης με αυτά τα κόλπα

 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η μαγειρική σόδα, το λεμόνι και το ξύδι είναι από τα πιο δραστικά καθαριστικά. Είναι σημαντικό η λεκάνη του μπάνιου και η περιοχή γύρω της να καθαρίζεται συχνά. Αυτό βοηθάει και στην αποφυγή των δυσάρεστων οσμών. Δημιουργήστε ένα μείγμα ίσων ποσοτήτων μαγειρικής σόδας, φρέσκου χυμού λεμονιού και ξυδιού και απλώστε το μείγμα στις εστίες των δυσάρεστων οσμών με ένα βρεγμένο πανί για 10-15 λεπτά. Καθαρίστε το μετά με μια στεγνή πετσέτα. Αντίστοιχα, χρησιμοποιείστε το μείγμα και καθώς καθαρίζετε εσωτερικά την τουαλέτα, πριν πατήσετε καζανάκι, το οποίο θα αφήσετε να τρέχει για μερικά λεπτά.

 

Με αυτούς του 6 εύκολους τρόπους θα απαλλαχθείς μια για πάντα απο την έντονη μυρωδιά αποχέτευσης στο σπίτι, το άρθρο είναι μια προσφορά απο το ντουζάκι λεκάνης www.popovrisaki.gr